Blog – Savjeti za izbor digitalnog (električnog) pianina

Blog – Savjeti za izbor digitalnog (električnog) pianina

Izbor optimalnog digitalnog pianina

Kao i sve ostalo u današnje vrijeme, tako je i odabir digitalnog pianina težak i zahtijeva angažman kupca, odnosno pravilno informisanje. Lepeza kvalitetnih digitalnih pianina je vrlo široka i naći takav koji reflektira subjektivnu želju i individualnu potrebu je teško. Kod odluke je potrebno uzeti u obzir nekoliko faktora.

Digitalni pianino vs. akustični pianino

Digitalni pianino je praktičan, jeftiniji, i dostupniji, manjih dimenzija i lakše se prenosi nego bilo koji akustični pianino. Doživlajj prilikom sviranja na digitalnom pianinu je vrlo sličan kao na akustičnom. Neki modeli stižu sa sofisticiranim edukacijskim programom s mogućnošću aranžiranja vlastitih kompozicija.

Ako niste sigurni da li kupiti električni – digitalni ili tradicionalni akustični klavir, evo nekih prednosti digitalnog klavira koje bi trebalo da razmotrite:

Težina i prenos – Digitalni klaviri su mnogo lakši i nešto manjih dimenzija od klasičnih klavira. Čak i najveći modeli koji po obliku jako liče na akustične, obično teže daleko manje. Većinu modela digitalnih klavira možete lako rasklopiti, a modeli namijenjeni javnim nastupima lako stanu u Vaš auto.

Cijena – Digitalni klaviri uvijek imaju nižu cijenu nego odgovrajući akustični. Održavanje digitalnog klavira se svodi na brisanje prašine kao i kod svakog komada namještaja, dok za akustične klavire morate plaćati povremeno štimanje.

Jačina zvuka – Tradicionalni akustični klaviri proizvode zvuk čija jačina zavisi od toga koliko jako pritisnete tipku. Jačina zvuka na digitalnom klaviru se lako kontroliše, a vježbanje sa slušalicama omogućuje mir i tišinu za ostale ukućane i komšije.  Takođe lako Vašoj kompoziciji možete dodati bubnjeve ili duvače i mnoge druge zvukove u zavisnosti od modela Vašeg klavira.

Mogućnost snimanja – Na većini modela digitalnih klavira možete snimiti svoje sviranje što može biti jako praktično dok vježbate, kako biste mogli da čuti gdje griješite ili naprosto, da uživate u svom sviranju. Snimanje i sekvencioniranje je bitno i ako želite da se bavite komponovanjem.

Connectivity/Povezivanje – Svi modeli digitalnih klavira imaju mogućnost povezivanja sa drugom elektronskom opremom, preko MIDI ili USB konekcije, a neki modeli imaju čitače za memorijske kartice.Novi modeli imaju i Bluetooth konekciju za povezivanje sa Vašim mobitelom, tabletom I sl. (kao npr. Kawai KDP110 ili Orla CDP101)

Kako izabrati pravi model:

Ako ste apsolutni početnik, neki jednostavniji, a i jeftiniji modeli će Vas korektno služiti, jer svi, pa i najosnovniji modeli imaju više opcija nego akustični klaviri. A ako ste napredniji pijanista, verovatno ćete biti izbirljiviji kad je u pitanju težina dirke, zvuk i neke od funkcija klavira.

Prenosivi ili ne – Digitalni klaviri se proizvode sa stalkom, ali i kao prenosivi modeli. Koji ćete izabrati, zavisi od toga gde ćete ga pretežno svirati. Ako planirate da klavir stoji na jednom mjestu, zgodnije je da se odlučite za one sa stalkom, ali ako ga često negde nosite ili koristite u studiju ili na bini, biće Vam lakše ako uz njega imate sklopivi stalak. Z ate svrhe se često kupuju tzv. Stage pianini (kao npr. Model Orla Stage Starter ili Stage Studio, Yamaha p45B ili Kawai ES ili MP serije)

 

Za koga je namijenjen digitalni pianino?

Ako kupujete pianino za dijete ili za odraslog početnika a glavni razlog je zamjena za akustični klavir, bitno je da pianino što najvjerodostojnije kopira zvuk klavira. Dijete u muzičkoj školi uči svirati na pravom klaviru, u isto vrijeme kod kuće može svirati na digitalnom pianinu, i zato bi razlika u osjećaju prilikom sviranja trebala biti što manja. Njihova sličnost je odlučujuća za lakše učenje i za kvalitet muzičkog doživljaja.

Faktori na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira

Najvažnija tri elemanta na koje je potrebno paziti prilikom kupnje digitalnog pianina su

  • Zvuk,
  • Tipke,
  • Polifonija i, naravno
  • Cijena

Zvuk/Sound: Svaki proizvođač ima svoj način oponašanja zvuka akustičnog klavira. Najvažniji je individualan osjećaj u simulaciji i prirodnog zvuka akustičnog klavira Umjesto na broj zvukova, radije obratite pažnju na kvalitet zvuka. U tom svjetlu najkvalitetniji zvuk nude poznati svjetski brandovi, koji imaju veliko iskustvo u proizvodnji akustičnih pianina. Tako npr. Kawai ima zaista kvalitetan zvuk, a napredniji modeli digitalnih pianina oponašaju zvuk koncertnog klavira Shigeru Kawai SX modela čija cijena prelazi 100.000 $. Osim Kawaija, brandovi kao npr. Yamaha, Roland, Casio, Orla nude vrhunsku kvalitetu zvuka.

Tipke /Keys: Klavijatura je sistem tipki, koji proizvode ton nakon udarca. Način na koji je izrađena klavijatura – ravnoteža tipki i površinska obrada- direktno utiču na osjećaj koji imamo prilikom sviranja pianina. Urvnotežene tipke je pojam koji izražava reakciju tipki na udarac. Pošto digitalni pianini nemaju tradicionalnu mehaniku u kojoj tipka udara na žicu, moraju oponašati ovu mehaniku i tipke moraju biti uravnotežene. Uravnotežena mehanika se trudi oponašati otpor i reakciju tipki tradicionalne Grand Hammer mehanike. Jeftiniji digitalni pianini koriste razrađene metode  za simulaciju Grand Hammer mehanike. Klavijatura se ne može izraziti kvantitetom, nego samo kvalitetom za koji svaka marka ima svoj naziv  (KAWAI: Responsive Hammer 3 (RH3) ili Keyboard Grand Feel III (GFIII) action with Let-Off, Triple Sensor, and Counterweights, kod skupljih modela, kao što su CA serija sa drvenim tipkama, I ivory touch premazom, koja pruža još bolji osjećaj i smanjuje mogućnost klizanja i znojenja prstiju;  YAMAHA: Graded Hammer, Casio: Scaled Hammer Mechanism II (Tri-Sensor); Roland: Progressive Hammer; ORLA: Graded Hammer). Sve ove tipke su otežane, što ih čini sličnima akustičnom pianinu I utiče na dinamiku sviranja. Kvaliteta ove mehanike koja je u srednjoj i višoj kategoriji što se tiče cijene postiže skoro savršenu simulaciju realnog osjećaja prilikom sviranja na akustičnom pianinu.

Polifonija: Prilikom odabira digitalnoh pianina je polifonija važan parametar, koji omogućuje svirati više zvukova u isto vrijeme  pianino s višom polifonijom dozvoljava korisniku odsvirati složenije melodije bez toga da bi neke od nota bile izostavljene. U normalnim uvjetima 48 glasna polifonija kojom se odlikuje večina digitalnih pianina u osnovnoj klasi, može izgledati kao dovoljna., ali ako kasnije pojedine zvukove počnete kombinirati u slojeve, može nastati problem. Kada počnete koristiti prateće žanrove, granice polifonije se počinju pokazivati i prije. Idealna je 64 glasna polifonija., najkvalitetniji pianini imaju 128 ili 264 glasa. Kod osnovnih modela Kawai-ja, npr. model KDP110, polifonija je 192 note, kao i kod modela Yamaha YDP144.

Koji digitalni pianino je dobar izbor, odnosno dovoljan za početnika?

Početnik ne može iskoristiti sve opcije i pogodnosti složenijeg digitalnog pianina. Važno je znati da atributi kvalitetnog pianina povećavaju emotivni doživljaj kod sviranja i proces učenja sviranja je jednostavniji i motivirajući. Digitalni pianino s kvalitativnijim  tehničkim atributima, kao što je osjetljiva klavijatura, veća polifonija i kvalitetniji zvuk, omogućuju korisniku realan glazbeni doživljaj.  Kvaitetniji pianino će zadovoljiti rastuće zahtjeve glazbenika. S rastućim zahtjevima korisnika se povećavaju i zahtjevi na instrument. Ako odaberete digitalni pianino niže kvalitete, potreba kupiti novi može doći prije nego što se nadate. Kvalitietni digitalni pianino je stoga bolji izbor i za djecu čija znatiželja i potreba aktivne interakcije mora imati povratnu informaciju. Kvalitetni pianino može zadovoljiti dječju maštu i time pomoći originalnosti i kreativnosti, zahvaljući kojoj si dijete gradi čvrsti odnos sa muzikom (npr. Kawai modeli CN serije, kao I modeli CA (Concert Artist) serije, koji pružaju maksimalan doživljaj sviranja akustičnog piana, ili npr. Yamaha CLP serije, itd.). Mada, jeftiniji modeli su također danas dosta unaprijeđeni i mogu pružiti dobar osjećaj za početnike, pogotovo ako uzmemo u obzir platežnu moć stanovništva i sve veće zahtjeve djece.

Koliko god treba poslušati savjet učitelja ili nastavnika, ipak roditelji su ti koji odlučuju šta je najbolje za njihovo dijete I trebaju uzeti u obzir mnoge faktore. Naše osoblje će im izaći u susret prilikom donošenja odluka I svesti njihove kupoprodajne rizike na minimum.

Koji konkretan model je za mene najbolji?

Sada kad već znate što je prilikom odabira pianina najvažnije a na što treba paziti će se odabir vjerojatno suziti. Ako se još nije  suzio dovoljno da možete odabrati, rado ćemo vas savjetovati. Na osnovu našeg iskustva smo za vas odabrali najbolje instrumente što se tiče opremljenosti I karakteristika:

 

Digitalni pianino nižeg cjenovnog razreda: ORLA CDP1, ORLA CDP101, ORLA Stage Starter, Orla Stage Studio, Yamaha p45 Stage piano

https://amedex-amadeus.com/?s=cdp&product_cat=0&post_type=product

Digitalni pianino srednjeg cjenovnog razreda: Kawai KDP110 – APSOLUTNI BESTSELLER i apsolutni Best Value for Money, zatim Yamaha YDP144, Casio Celviano AP270, Kawai CN17

https://amedex-amadeus.com/?s=ydp&product_cat=0&post_type=product

https://amedex-amadeus.com/proizvod/digitalni-pianino-casio-celviano-ap270wh/

Digitalni pianino višeg cjenovnog razreda: Kawai CN29, Kawai CN39, Yamaha CLP modeli, Kawai CA (Concert Artist) serija :

https://amedex-amadeus.com/?s=kawai+cn&product_cat=0&post_type=product

Share this post

BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE IZNAD 100 KM ! Otkaži