Kako održavati gitaru i zašto je to važno

Kako održavati gitaru i zašto je to važno

Gitara je jedan od najpopularnijih instrumenata na svijetu ali često se zanemaruje njezino redovito održavanje. Čišćenje gitare je važno ne samo za estetski izgled, nego i za njezinu dugovječnost i zvuk. Često pomislimo da je redovno mijenjanje žica dovoljno i to je sasvim ok, jer nas osjećaj novih žica toliko obuzme da poptuno zaboravimo da je gitara u stvari samo dio drveta kojem je potrebno pažnje. U ovom članku ćemo vam dati savjete kako pravilno očistiti gitaru i koje proizvode koristiti za čišćenje.

1. Priprema: Prije čišćenja gitare, najprije uklonite sve žice s nje. Također, uklonite sve dijelove koji se mogu ukloniti, poput tremola, paletica i drugih dodataka. To će vam olakšati pristup teško dostupnim dijelovima gitare. Također, preporučujemo da operete ruke kako na gitari ne bi ostale fleke od znoja, prljavštine i drugih tvari koje mogu oštetiti gitaru.

 2. Čišćenje tijela gitare: Za čišćenje tijela gitare, koristite posebno sredstvo za čišćenje gitara. Nemojte koristiti nikakve sredstva koja sadrže alkohol, amonijak ili druge kemikalije koje mogu oštetiti površinu gitare. Ako se radi o akustičnoj gitari, pazite da ne navlažite drvo previše tečnošću, jer to može izazvati deformaciju ili pukotine. Kada čistite površinu gitare, pripazite da ne utrljavate previše, već nježno prelazite preko površine kako ne biste oštetili lak. Moguće je koristiti i običnu vodu i sapun ali zbog raznih hemikalija koje sapuni koriste moguće je sušenje drva. Uvijek je najbolja opcija kupiti posebno sredtsvo namijenjeno za tijelo gitare kao što je Ernie Ball Polish. Ukoliko ste štedljivi, jedna boca može trajati mjesecima!

Ernie Ball Guitar Polish EB-4222 « Guitar/Bass Cleaning and Care

3.Čišćenje vrata gitare: Vrat gitare je jedan od najosjetljivijih dijelova instrumenta, pa se preporučuje korištenje posebnog sredstva za čišćenje vrata gitare – različito od onoga za tijelo. Ova sredstva obično sadrže ulje koje hrani drvo i štiti ga od isušivanja. Prije nego što nanesete sredstvo za čišćenje, obrišite vrh vrata čistom krpom kako biste uklonili prašinu i nečistoće. Nanesite malu količinu sredstva za čišćenje na vrh vrata, a zatim ga ravnomjerno rasporedite uzduž vrata. Nemojte koristiti previše sredstva, jer to može uzrokovati nakupljanje ulja na površini vrata. Godinama unazad, sredstva za čišćenje vrata proizvođača Dunlop su se pokazala kao najbolja pa tako preporučujemo legendarno Dunlop Limunovo ulje za vrat koje ne samo da će osvježiti vrat vaše gitare nego će i mirisati danima!

Dunlop Fretboard 65 Ultimate Lemon Oil 4oz - Evolution Music

4.Čišćenje pragova gitare: Prašina i znoj se često nakupljaju na pragovima gitare, što može utjecati na zvuk instrumenta. Za čišćenje pragova možete koristiti četkicu za zube ili neku drugu mekanu četku kako biste uklonili nečistoće. Ipak je najbolje koristiti namjensku četku i pastu za pragove kao što je Ibanez IFC1000 jer ona neće ogrebati vrat kao što bi obične četke mogle.

IFC1000 | CARE&CLEANING | ACCESSORIES-CARE&CLEANING | PRODUCTS | Ibanez guitars

5. Finalno brisanje: Na kraju, na gitari treba postaviti nove žice te prebrisati je i tako ukloniti sve tragove prstiju ili znoja koji su se nakupili prilikom održavanja gitare. Preporučuje se da koristite krpice za naočale ili namjenske microfiber krpe za brisanje gitare kao što je Ernie Ball Micro Cloth jer su dizajnirane tako da uklone i najmanje tragove diranja gitare i sigurne su da neće oštetiti farbu ili lak na gitari.

6.Žice: Nakon što ste stavili nove žice, poželjno je prebrisati ih posebnim sredstvom za održavanje svježine žica kao što je D’Addario XLR8 sredtsvo za čišćenje žica te ih brisati nakon svake duže svirke kako bi žice što duže trajale i da bi ih što rijeđe mijenjali.

D'Addario Planet Waves PW-XLR8-01 String Lubricant & Cleaner ( PWXLR801 / PW XLR8 01 )

Share this post

BESPLATNA DOSTAVA ZA SVE NARUDŽBE IZNAD 100 KM ! Odbaci

Trebaš pomoć? Nazovi